pEnGiKuT BoYLoBo

Thursday, November 19, 2009

NATIONAL GEOGRAPIC

Salam semua.........ari ni kita renung-renungkan......kasi tambah ilmu sikit.......ni dok asyik nak merapu memanjang pun takleh...sekali sekala kasi la otak ni berisi......isi dengan ilmu pengetahuan.............

Orait ari ni kita nak tengok mcmana bentuk sel2 dlm badan kita.......maybe kita dok tgk kat tv or buku bentuk2 sel kita dlm focus yg agak tak berapa nak menarik.....so ni dia bentuk sel2 kita yg telah di'close up' sehingga 250 000 kali ganda menggunakan alat pengimbas Mikroskop Electron (SEM)...........

** sel kanser paru paru **

** ujung rambut yang pecah **

** alveoli pada paru-paru **

** embrio manusia (masih ada sisa sperma) **

** embrio manusia pada 6 hari **

** sel bulu halus dlm telinga **

** saraf perasa pada lidah **

** salur darah dalam saraf optik **

** lapisan pada otak **

** plak gigi **

** vilus pada usus kecil **

** telur @ ovum **

** sperma atas telur@ovum **

** sel darah merah **

so amcam????.....menakjubkan tak???......mmg cantik rekaan & kuasa Allah.....maka dengan itu kita jumpa lagi di lain rancangan daaaalaaaaammmmm........

~ MARILAH BELAJAR ORGAN BADAN ~

muahahahaha...............







13 comments:

911 said...

cantek pulak benda2 mikro ni bila dah dibesarkan saiznya..

kak Scha said...

Bagus entry ni~ sangat berguna~ keep it up~ keep it up

Ms AiReEn MoHd said...

ooo mcm tu ekk...ni keje u sampai kul 2am mlm tadi..ok la dr merepek..at least i da tau satu mende baru..thanks dear my WUCIWUQ...

RiEz said...

bagus la boy..berjaya buat aku ase teruja...

Triple said...

pakcik suke tgk sel darah merah tu..cam nk mkn je..hahahaha!thanks..mmg berguna!

rAtu saLju™ said...

ingtkan slh masuk blog sains tadi..ehehe

Izan said...

thanks for the info. bila tgk lelama trasa geli geleman pun ada gak. huhuhuhu

mamarempit said...

cantek....tp yg last tu akak suker....


kalo org banjar...bentul sel darah merah tu...cam "wadai kipeng"...lebih kurang putri mandi....ahakkksss....


p/s ; salam merempit....

Mr.Clive said...

oooo...tapi meremang bulu roma pon ade tgk gambar ni..haha

Arief Arf said...

cantik betul benda2 ni sume..
padahal dengan mata kasar xnampak..
tapi sebenarnye indah..

X)

Mr.Clive said...

halooooo :D

nURmALa mAZLan said...

Eryn - standard arr tido kul 2am..at least info nok.. dari blog kita ni merepek meraban..wakakaka~

POSH76 said...

amboi hang dok perli aku tak hengat...ko nak follower ramai leh ko pakai skirt hehe konpon mencanak2 naik nuffnang ko..hehe

tima kasih bnyk2 kasik klik2 aku pun klik2 sudah...rajin2 ler update bro